Available soil water upper limit by modeling and direct determination in a greenhouse

Autores

DOI:

https://doi.org/10.18188/sap.v18i4.22643
Agências de fomento
Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de Minas Gerais (FAPEMIG), Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES), Universidade Federal de São João Del Rei - Campus Sete Lagoas, Programa de Pós-Graduação em Ciências Agrárias (PPGCA)

Resumo

Pot capacity (PC) is a direct method of determining field capacity (FC) for experiments with plantings in pots. The objective of this study was to evaluate different laboratory methods to determine field capacity and compare them with the pot capacity method. The experimental design was completely randomized (CRD), with nine treatments (methods of obtaining FC) and four replications, totaling 36 experimental plots. The mean values of moisture contents in the FC of the nine methods were compared, being eight empirically obtained and one directly in the greenhouse, defined as a control treatment (PC). The relative accuracy (RA) for all treatments was determined in relation to the control treatment. The estimation of the upper limit of available water in the soil varies depending on the method, and a decreasing order of moisture levels can be observed at FC: FC-Lab4pts > FC-Labip > FC-Lab8pts > PC > FC-Lab6pts > FC-6KPa > FC-LabSWRC > FC-10KPa > FC-33KPa. The treatment FC-Lab6pts has the relative accuracy closest to 100% and can be a practical alternative to PC. The use of 4, 6, 8 or 10 points for modeling the SWRC does not interfere with the quality of the FC estimated by the Dexter inflection point method, which is much more efficient for experiments of this nature. The use of potentials -10 kPa and -33 kPa is not adequate to estimate FC in tests with pots in a greenhouse.

Biografia do Autor

Matheus Pena Campos, Universidade Federal de São João Del Rei - Campus Sete Lagoas

Tem experiência na área de Agronomia, com foco em fruticultura (banana, uva e nativas), grandes culturas (milho e sorgo), fitotecnia de cereais, manejo e tratos culturais de hortaliças. Graduado desta área na Universidade Federal de São João Del - Rei, Campus Sete Lagoas (UFSJ-CSL), em jul/2014. Aluno de iniciação científica, na área de Culturas de cereais (Milho e Sorgo), com estágio na UFSJ-CSL, de nov/2010 a abr/2012. Membro fundador efetivo e diretor da empresa júnior EJAGRO, na UFSJ-CSL, com enquadramento funcional de Conselheiro Fiscal, de mar/2011 a jan/2013. Integrante voluntário do grupo PET Agronomia, no Programa de Educação Tutorial, de dez/2011 a jul/2012. Formado em curso de línguas (inglês), pela escola de idiomas Centro de Cultura, em dez/2010. Bolsista do CNPq, pelo programa Ciência sem Fronteiras, Graduação Sanduíche - SWG Portugal, no Instituto Superior de Agronomia / Universidade de Lisboa, em Lisboa, PT, de set/2012 a jul/2013. Estagiário da Prefeitura Municipal de Sete Lagoas, atuação em olericultura, de jan/2014 a ago/2014. Membro efetivo e diretor da empresa júnior EJAGRO, na UFSJ-CSL, com enquadramento funcional de Vice Presidente, de out/2013 a out/2014. Mestre em Ciências Agrárias pelo Programa de Pós-graduação em Ciências Agrárias (PPGCA), da UFSJ-CSL e bolsista da CAPES, de ago/2014 a ago/2016. Doutorando pelo Programa de Pós-graduação em Agronomia/Fitotecnia (PPGFitotecnia),

Downloads

Publicado

15-12-2019

Como Citar

CAMPOS, M. P.; RUFINI, J. C. M.; SILVA, B. M.; SOUSA, S. S. de; MAGALHÃES, D. S.; CAMPOS, P. H. P. Available soil water upper limit by modeling and direct determination in a greenhouse. Scientia Agraria Paranaensis, [S. l.], p. 357–361, 2019. DOI: 10.18188/sap.v18i4.22643. Disponível em: https://e-revista.unioeste.br/index.php/scientiaagraria/article/view/22643. Acesso em: 24 abr. 2024.

Edição

Seção

Artigos Científicos