Транскордонне забруднення довкілля як предмет викладання у вищій школі - Ilina, Mariia (Educere et Educare, 2024)
У статті досліджено досвід викладання проблем транскордонного забруднення довкілля в межах вивчення економіки природокористування у вищих навчальних закладах України. Робочі навчальні програми тематичних дисциплін досліджено за допомогою методів поглибленого аналізу документації, структурного-семантичного, порівняльного аналізу, якісного контент-аналізу. За результатами дослідження робочі навчальні програми зосереджені переважно на висвітлені проблем забруднення навколишнього природного середовища України та її регіонів, в окремих випадках – екологічних проблем підприємств. Транскордонне забруднення розглядається опосередковано в контексті глобальних екологічних проблем та міжнародного співробітництва. Найбільш повно дана проблематика висвітлюється в межах дисциплін з екологічної безпеки, що з одного боку є виправданим, а з іншого свідчить про суттєве обмеження розуміння економіки природокористування як галузі знань. Окрема проблема полягає в ігноруванні укладачами навчальних програм такої важливої компоненти навколишнього природного середовища, як біорізноманіття.