Use of Trichoderma for disease control, development and growth stimulus in Lactuca sativa L.

Autores

DOI:

https://doi.org/10.48075/actaiguaz.v8i4.22174

Palavras-chave:

horticulture, Asteraceae, biological control.

Resumo


The current pressure for healthy food implies in use of alternative methods to the conventional use of agrochemicals. In this scenario, the biological control is fundamental for food safety. The use of Trichoderma to control of diseases in lettuce appears as a viable alternative. The objective of this work was to verify the efficiency of Trichoderma to control diseases in lettuce and to evaluate its influence in the stimulus of development and growth of this crop. Six treatments were used: T1 = control; T2 = application of Trichoderma in liquid formulation at intervals of 7 days; T3 = application in liquid formulation at 14 days intervals; T4 = application in granulated + liquid formulation at intervals of 7 days; T5 = application of granulated + liquid formulation at 14 days intervals, and T6 = application of Trichoderma in granulated formulation only in planting. The final number of leaves (NFF), phyllochron (°Cday.leaf-1), fresh mass and diameter were evaluated and was observed the occurrence of diseases in the different treatments. The results indicate that the application of Trichoderma is recommended for the control of Sclerotinia sclerotium on lettuce but does not promote significant increases in the development and growth of plants.

Biografia do Autor

Natalia Teixeira Schwab, Universidade Federal de Santa Maria

Graduada em Agronomia (UFSM); Mestre em Engenharia Agrícola (PPGEA/UFSM), área de concentração Engenharia de água e solo; Graduada no Programa Especial de Graduação de Formação de Professores para o Ensino Profissional (PEG/UFSM); Doutora em Agronomia pelo Programa de Pós-graduação em Agronomia (PPGAgro/UFSM), área de concentração Produção Vegetal. Pós-doutora Junior do CNPq na área de Agronomia. Atualmente é Professora Adjunta do Departamento de Fitotecnia, no curso de Graduação em Agronomia da UFSM, disciplinas FTT1005 - Propagação de Plantas (4º semestre) e FTT1010 - Olericultura (8º semestre), e Professora colaboradora no PPGAgro e PPGEA/UFSM, disciplina de Fenologia das Culturas Agrícolas (mestrado e doutorado). Também atua como membro do colegiado do Departamento de Fitotecnia e representante do Departamento de Fitotecnia (suplente) no colegiado do curso de Agronomia da UFSM. Coordenadora do Grupo de Pesquisa e Extensão em Horticultura (GrupHort/UFSM) e membro da Equipe PhenoGlad. Pesquisas voltadas para área de Fenologia das culturas Agrícolas, Modelagem do Crescimento e Desenvolvimento de culturas agrícolas, Agroclimatologia, Horticultura, Floricultura, Paisagismo, Engenharia de água e solo. 

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Publicado

13-12-2019

Como Citar

SCHWAB, N. T.; BUFFON, P. A.; SILVA, D. C.; RAMPAZZO, J. C.; FÜHR, A.; KREIMEIER, F. Use of Trichoderma for disease control, development and growth stimulus in Lactuca sativa L. Acta Iguazu, [S. l.], v. 8, n. 4, p. 78–85, 2019. DOI: 10.48075/actaiguaz.v8i4.22174. Disponível em: https://e-revista.unioeste.br/index.php/actaiguazu/article/view/22174. Acesso em: 13 ago. 2022.

Edição

Seção

ARTIGOS CIENTÍFICOS