Methods of preparing aqueous extract and bioactivity of Mentha spicata L. on Raphanus sativus L. seeds

Autores

DOI:

https://doi.org/10.48075/actaiguaz.v9i4.25680

Palavras-chave:

Allelopathy, Phenolic compounds, Spearmint.

Resumo


The plant interaction knowledge can be applied in several sectors in agriculture such as crop rotation, weed management, green manure and the use of cover crops. Studies on the allelopathic potential of certain plants have been carried out with the application of vegetable extracts on the seeds of a sensitive plant, however, a consensus has not been reached regarding the best way to prepare such extracts. This study aimed to evaluate the efficacy of methods of extraction of allelopathic compounds and the bioactivity of different concentrations of the Mentha spicata L. aqueous extract on Raphanus sativus L. seeds. A completely randomized design was used in a 5x4 factorial scheme with four replications and four extraction methods (infusion, grinding in a blender, drying at 40 °C and 70 °C) and five concentrations (0; 25; 50; 75 and 100%). The variables investigated were: phenolic compounds quantification, germination, germination speed index (GSI), mean germination time (MGT), radish shoot and root length. The extract presenting the highest amount of phenolic compounds was prepared via infusion (724.36 µg/mL), followed by drying at 40 °C (605.07 µg/mL), blending (594.12 µg/mL) and drying at 70 °C (529.36 µg/mL). The Mentha spicata L. aqueous extracts interfered in the radish seed physiological quality, by inhibiting germination, GSI and MGT increase, mainly when in higher concentrations. There was a directly proportional relation between the quantity of phenolic compounds extracted through different extraction methods and the interference in the physiological quality of the radish seeds.

Biografia do Autor

Leonardo Pereira Xavier, Universidade Federal da Fronteira Sul

Engenheiro Agrônomo (UFLA), mestre em Agroecologia e Desenvolvimento Rural Sustentável pela Universidade Federal da Fronteira Sul.

Andrea Pires, Universidade Federal da Fronteira Sul

Engenheira Agrônoma (UFFS), mestranda em Agricultura Tropical na Universidade Federal do Espírito Santo (UFES)

Lisandro Tomas da Silva Bonome, Universidade Federal da Fronteira Sul

Engenheiro Agrônomo, mestre em Agronomia - Fitotecnia, doutor em Agronomia - Fisiologia Vegetal e pós doutorado em Agronomia - Fisiologia Vegetal (UFLA). Professor da Universidade Federal da Fronteira Sul.

Gabriela Silva Moura, Universidade Federal da Fronteira Sul

Graduação em Ciências Biológicas (UNIPAM), mestrado em Proteção de Plantas/Fitopatologia (UEM), doutorado em Agronomia - Proteção de Plantas/Fitopatologia (UEM) e pós-doutorado no Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural Sustentável (UFFS).

Gilmar Franzener, Universidade Federal da Fronteira Sul

Graduaçãoe mestrado em Agronomia (UNIOESTE), doutorado em Proteção de Plantas (UEM). Professor da Universidade Federal da Fronteira Sul.

Aline Pomari Fernandes, Universidade Federal da Fronteira Sul

Bacharelado e Licenciatura em Ciências Biológicas (UENP), mestrado em Agronomia com ênfase em Entomologia Agrícola (UEL) e doutorado em Ciências com ênfase em Entomologia (USP). Professora da Universidade Federal da Fronteira Sul.

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Publicado

28-12-2020

Como Citar

XAVIER, L. P.; PIRES, A.; BONOME, L. T. da S.; MOURA, G. S.; FRANZENER, G.; FERNANDES, A. P. Methods of preparing aqueous extract and bioactivity of Mentha spicata L. on Raphanus sativus L. seeds. Acta Iguazu, [S. l.], v. 9, n. 4, p. 118–130, 2020. DOI: 10.48075/actaiguaz.v9i4.25680. Disponível em: https://e-revista.unioeste.br/index.php/actaiguazu/article/view/25680. Acesso em: 29 jan. 2022.

Edição

Seção

ARTIGOS CIENTÍFICOS