FROM INTERPRETATION TO APRECIATION: ACADEMIC AUTHORSHIP IN THE CONTEXT OF NEW PRODUCTIVISM
DOI:
https://doi.org/10.48075/rt.v13i28.15096Abstract
We argue that academic authorship, understood as a “function” of discourse (FOUCAULT, 1996, 2001, 2005), is being changed by some processes that characterize contemporary university. We discuss how those changes take place within two such processes: discourses about academic plagiarism and the development of bibliometric techniques meant to assess academic productivity. The former place plagiarism in the field of individual ethics and textual surface; the latter, conversely, transfers from individuals to communities the responsibility to validate knowledge. This results in a transition from the logic of “evaluation”, centered in the figure of the expert, to the logic of “appreciation” by a community of peers. The conditions under which the authorship of an academic text can be established are thus modified.Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Aviso de Direito Autoral Creative Commons
Política para Periódicos de Acesso Livre
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:
1. Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.2. Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
3. Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).
Licença Creative Commons
Esta obra está licenciada com uma Licença Creative Commons Atribuição-NãoComercial-CompartilhaIgual 4.0 Internacional, o que permite compartilhar, copiar, distribuir, exibir, reproduzir, a totalidade ou partes desde que não tenha objetivo comercial e sejam citados os autores e a fonte.