TECHNOLOGICAL AND PROTEIN CHARACTERIZATION OF COMMON BEAN GENOTYPES GROWN IN WESTERN PARANA – BRAZIL
DOI:
https://doi.org/10.48075/rfc.v18i27.13179Keywords:
Phaseolus vulgaris, armazenamento, atributos tecnológicos, análise de correlação.Abstract
ABSTRACT: The objective of this study was to evaluate the agronomic parameters, technological and protein quality, correlating these variables in twelve genotypes of common bean, black and carioca classes. Recent harvest (control) and stored grains were analyzed for their number of pods per plant and seeds per pod, plant height and first insertion height. The technological attributes of genotypes as cooking time, water absorption capacity, percentage of whole grain, protein content, pH and conductivity were evaluated and the results subsequently subjected to analysis of variance, F test and correlation analysis. All agronomic parameters indicate significant differences at 5% (F test) between genotypes. Technological attributes showed significant (<5%) for interaction between factors (genotype and storage). The storage of all bean genotypes evaluated in this study under ambient conditions for a period of six months is not recommended due to contribute to hardening of the grains and whole grains reduce the rate after cooking.
Downloads
Additional Files
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Aviso de Direito Autoral Creative Commons
Política para Periódicos de Acesso Livre
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:
1. Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.2. Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
3. Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).
Licença Creative Commons
Esta obra está licenciada com uma Licença Creative Commons Atribuição-NãoComercial-CompartilhaIgual 4.0 Internacional, o que permite compartilhar, copiar, distribuir, exibir, reproduzir, a totalidade ou partes desde que não tenha objetivo comercial e sejam citados os autores e a fonte.