CARACTERIZAÇÃO FÍSICO-QUÍMICA E DE COMPOSTOS BIOATIVOS DE FOLHAS DE BATATA-DOCE COMUM E BIOFORTIFICADA

Authors

DOI:

https://doi.org/10.48075/rfc.v24i40.29933

Abstract

The present study aimed to compare the physical-chemical composition of bioactive compounds and the antioxidant potential present in the leaves of common and biofortified sweet potatoes (cultivar Beauregard). The average results of the physical-chemical analysis indicated expressive percentages of proteins in the leaves of common (28.98%) and biofortified sweet potato (28.41%) and, the concentrations of total carotenoids, flavonoids, anthocyanins, phenolic compounds, as well as antioxidant activity, higher mean levels were observed in the Beauregard cultivar and a significant difference (p <0.05) between the cultivars. Considering the composition of the sweet potato leaves of the two varieties evaluated in this research, it is possible to highlight the nutritional importance and relevance in bioactive components of this part of the plant, usually discarded when compared to the roots that are commonly consumed, and also evince the possibility of its introduction into human food.

Author Biographies

Luciano Lucchetta , Universidade Tecnológica Federal do Paraná

Engenheiro Agrônomo. Mestre, Doutor e Pós-Doutor em Ciência e Tecnologia Agroindustrial. Docente da Universidade Tecnológica Federal do Paraná (UTFPR). Docente no Programa de Pós-Graduação em Tecnologia de Alimentos da Universidade Tecnológica Federal do Paraná (UTFPR), Campus de Francisco Beltrão e Londrina.

Diane Maschio de Souza , Universidade Estadual do Oeste do Paraná.

Tecnóloga de Alimentos. Doutoranda em Engenharia Agrícola pela Universidade Estadual do Oeste do Paraná.

Ana Tereza Bittencourt Guimarães , Universidade Estadual do Oeste do Paraná

Bióloga. Mestre e Doutora em Ciências. Docente da Universidade Estadual do Oeste do Paraná. Docente do Programa de Pós-Graduação em Biociências e Saúde, da Universidade Estadual do Oeste do Paraná.

Luciana Bill Mikito Kottwitz, Universidade Estadual do Oeste do Paraná

Médica Veterinária. Mestre e Doutora em Ciência de Alimentos. Docente da Universidade Estadual do Oeste do Paraná. Docente do Programa de Pós-Graduação em Ciências Aplicadas à Saúde.

Published

25-01-2023

How to Cite

FAGUNDES, M. E. .; LUCCHETTA , L. .; MASCHIO DE SOUZA , D. .; BITTENCOURT GUIMARÃES , A. T. .; BILL MIKITO KOTTWITZ, L. CARACTERIZAÇÃO FÍSICO-QUÍMICA E DE COMPOSTOS BIOATIVOS DE FOLHAS DE BATATA-DOCE COMUM E BIOFORTIFICADA. Revista Faz Ciência, [S. l.], v. 24, n. 40, 2023. DOI: 10.48075/rfc.v24i40.29933. Disponível em: https://e-revista.unioeste.br/index.php/fazciencia/article/view/29933. Acesso em: 10 jun. 2025.