CLINICAL AND NUTRITIONAL CHARACTERISTICS OF CRITICAL COVID-19 PATIENTS
DOI:
https://doi.org/10.48075/rfc.v25i41.30203Abstract
The Covid-19 pandemic represents a challenge for health systems, in large part
due to the high mortality rate of the disease in older population. Objective: to
correlate Covid-19 patients admitted to an Intensive Care Unit (ICU) with
laboratory tests, anthropometric data and the clinical outcome of the disease.
Methodology: an epidemiological and cross-sectional study was performed using
secondary databases, analyzing the laboratory and nutritional parameters of
Covid-19 patients admitted to the ICU between March 2020 and March 2021.
Sociodemographic, laboratory and clinical data were collected from hospitalized
Covid-19 patients in the hospital. Results: inverse correlations were observed
between age and anthropometric indicators. The use of a greater number of
medications was associated with lower final Body Mass Index (BMI) and arm
circumference (AC) values. Patients who died were older, had shorter hospital
stays, higher creatinine levels and lower baseline anthropometric indicators.
Conclusions: older patients had lower anthropometric values and those with
chronic diseases had a worse prognosis in the evolution of Covid-19.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Aviso de Direito Autoral Creative Commons
Política para Periódicos de Acesso Livre
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:
1. Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.2. Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
3. Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).
Licença Creative Commons
Esta obra está licenciada com uma Licença Creative Commons Atribuição-NãoComercial-CompartilhaIgual 4.0 Internacional, o que permite compartilhar, copiar, distribuir, exibir, reproduzir, a totalidade ou partes desde que não tenha objetivo comercial e sejam citados os autores e a fonte.