Conservação de mamão Formosa minimamente processado com uso de ácido cítrico.

Authors

  • Daniela Ragazzon Instituto de Desenvolvimento Rural do Paraná - IAPAR-EMATER-IDR.
  • Mariana Faccini Pinheiro Universidade Federal da Fronteira Sul, Campus Laranjeiras do Sul.
  • Márcia Miss Gomes Universidade Federal da Fronteira Sul, Campus Laranjeiras do Sul
  • Ernesto Quast Universidade Federal da Fronteira Sul, Campus Laranjeiras do Sul https://orcid.org/0000-0001-6505-8199
  • Claudia Simone Madruga Lima Universidade Federal da Fronteira Sul, Campus Laranjeiras do Sul. https://orcid.org/0000-0002-1953-1552

DOI:

https://doi.org/10.48075/rfc.v25i42.30450

Abstract

The objective of this work was to verify the action of immersion in different concentrations of citric acid on maintaining the quality of minimally processed papaya Formosa. The papayas of the cultivar Formosa, in different stages of maturation, varying between stages 2 and 4, already sanitized and cut were divided into four groups, which were submitted to four different concentrations (water distilled; 0.025% citric acid solution; 0.050% citric acid solution and citric acid solution at 0.075%) and five storage periods (days 1, 3, 5, 7 and 9). In each of the periods of storage, a microbiological analysis was carried out (microbial deterioration macroscopic) and physicochemical (pH, titratable acidity, soluble solids, ratio, water activity, resistance to pulp penetration, loss of mass and color). It was found that the citric acid solution at 0.075% ensured comparatively greater maintenance of fruit quality and a shelf life of seven days, longest viability obtained in the study.

Author Biographies

Daniela Ragazzon, Instituto de Desenvolvimento Rural do Paraná - IAPAR-EMATER-IDR.

Bacharel em Economia Doméstica pela Universidade Estadual do Oeste do Paraná - UNIOESTE, Campus de Francisco Beltrão. Especialista em Tecnologia de Alimentos para Agroindústrias, pela Universidade Estadual do Oeste do Paraná, UNIOESTE. Especialista em Segurança Alimentar e Nutricional. Pós-Graduanda em Economia Rural, Universidade Estadual do Oeste do Paraná – UNIOESTE, Campus Toledo. Mestranda do Programa de Pós-Graduação em Ciência e Tecnologia de Alimentos, Universidade Federal da Fronteira Sul, Campus Laranjeiras do Sul, Paraná. Extensionista Rural do Instituto de Desenvolvimento Rural do Paraná - IAPAR-EMATER-IDR.

Mariana Faccini Pinheiro, Universidade Federal da Fronteira Sul, Campus Laranjeiras do Sul.

Médica Veterinária. Mestranda do Programa de Pós-Graduação em Ciência e Tecnologia de Alimentos, Universidade Federal da Fronteira Sul, Campus Laranjeiras do Sul, Paraná, Brasil

Márcia Miss Gomes , Universidade Federal da Fronteira Sul, Campus Laranjeiras do Sul

Engenheira de Alimentos. Mestranda do Programa de Pós-Graduação em Ciência e Tecnologia de Alimentos, Universidade Federal da Fronteira Sul, Campus Laranjeiras do Sul, Paraná, Brasil

 

Ernesto Quast, Universidade Federal da Fronteira Sul, Campus Laranjeiras do Sul

Engenheiro de Alimentos. Docente do Programa de Pós-Graduação em Ciência e Tecnologia de Alimentos - Universidade Federal da Fronteira Sul, Campus Laranjeiras do Sul, Paraná.

Claudia Simone Madruga Lima, Universidade Federal da Fronteira Sul, Campus Laranjeiras do Sul.

Engenheira Agrônoma. Docente do Programa de Pós-Graduação em Ciência e Tecnologia de Alimentos, Universidade Federal da Fronteira Sul, Campus Laranjeiras do Sul, Paraná, Brasil.

 

Published

26-07-2023

How to Cite

RAGAZZON, D.; FACCINI PINHEIRO, M. .; MISS GOMES , M. .; QUAST, E. .; MADRUGA LIMA, C. S. . Conservação de mamão Formosa minimamente processado com uso de ácido cítrico. Revista Faz Ciência, [S. l.], v. 25, n. 42, 2023. DOI: 10.48075/rfc.v25i42.30450. Disponível em: https://e-revista.unioeste.br/index.php/fazciencia/article/view/30450. Acesso em: 24 may. 2025.

Issue

Section

Artigos