Use of edible film in the postharvest conservation of 'Magali' sweet pepper
Palavras-chave:
biofilms, Capsicum annuum L., cassava starch.Resumo
The sweet pepper, like other vegetables, is a highly perishable product, because it has a very short post-harvest life. This feature, coupled with improper handling during harvesting, leads to great losses. In view of this, to evaluate the sensory quality, the physico chemical characteristics and post-harvest life of pepper cv. Magali, we used coating with film of cassava starch or corn starch. The treatments were without coating and coating with 2% or 4% of cassava starch or corn starch, at room temperature or refrigeration. Fruits were evaluated at 0, 3, 6, 9 and 12 days of storage as the loss of weight, soluble solids, titratable acidity, pH, determined maturation index TSS/TTA, fruit firmness, skin color, external physical damage, and general appearance. The experiment was factorial 5 x 5 (treatment x time). The loss of weight increased during storage, and less pronounced at a dose of 4% of cassava starch and treatment under refrigeration. The results indicate that the use of biofilms in the concentrations of 2% and 4% for cassava starch and 2% for corn starch were those that provided better results in terms of physical and chemical maintenance and sensory acceptance of sweet peppers during the storage period.
Downloads
Arquivos adicionais
Publicado
Como Citar
Edição
Seção
Licença
Aviso de Direito Autoral Creative Commons
Política para Periódicos de Acesso Livre
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:
1. Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.2. Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
3. Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).
Licença Creative Commons
Esta obra está licenciada com uma Licença Creative Commons Atribuição-NãoComercial-CompartilhaIgual 4.0 Internacional, o que permite compartilhar, copiar, distribuir, exibir, reproduzir, a totalidade ou partes desde que não tenha objetivo comercial e sejam citados os autores e a fonte.