Productivity and quality of soybean grains grown under different cover plants
DOI:
https://doi.org/10.18188/sap.v21i4.30349Resumo
Soy is the main commodity in Brazilian agriculture, however its cultivation faces a series of challenges, such as pests, diseases, soil nutritional imbalance and other factors. The objective of this work was to verify the influence of different previous cultures on the productivity and nutritional quality of soybean grains. The experiment took place in the city of Pejuçara, in the state of Rio Grande do Sul - Brazil, in the 2019/20 agricultural season. The experiment took place in a 5X4 factorial scheme, in a randomized block design with four replications. The treatments composing by the combination of five soybean genotypes (BMX Lança IPRO, M 5838 IPRO, BMX Raio IPRO, BMX Zeus IPRO, DM57i52 IPRO), and four previous coverages. We measured morphological, productive and physicochemical characters of soybean grains. The data obtained were submitted to a density analysis, after which Pearson's linear correlation was performed in order to show the linear trend of association between the characters. Subsequently, Principal Component Analysis was performed to assess the interaction between the variables studied and the treatments. Moreover, cluster analysis to verify the levels of similarity that group the treatments. It is not possible to perceive a significant effect between the variables analyzed and the predecessor cultures used, in addition to the fact that in relation to bromatological quality, plant chemistry, productivity and nutritional quality of the grains, they presented values consistent with the literature. Thus, conclusion is that both predecessor cultures (oat, pasture, wheat and linseed) did not interfere directly in the soybean crop.
Downloads
Publicado
Como Citar
Edição
Seção
Licença
Aviso de Direito Autoral Creative Commons
Política para Periódicos de Acesso Livre
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:
1. Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.2. Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
3. Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).
Licença Creative Commons
Esta obra está licenciada com uma Licença Creative Commons Atribuição-NãoComercial-CompartilhaIgual 4.0 Internacional, o que permite compartilhar, copiar, distribuir, exibir, reproduzir, a totalidade ou partes desde que não tenha objetivo comercial e sejam citados os autores e a fonte.