FLUXO QUANTITATIVO DA ÁGUA VIRTUAL NA PRODUÇÃO AVÍCOLA: ESTUDO DE CASO NA REGIÃO OESTE DO PARANÁ

Quantitative water flow in poultry production: a case study in the western region of Paraná

Authors

DOI:

https://doi.org/10.48075/igepec.v29i1.33940

Keywords:

Agronegócio, água virtual, cadeia produtiva do frango

Abstract

This study aims to estimate the quantitative flow of virtual water in the Western region of Paraná, Brazil, a resource used in broiler meat production during the period of 2010 compared to 2020. It also seeks to present the concept of virtual water in poultry farming, as well as data related to the trade and internal and external consumption of broiler meat. As a methodological resource, the volume of virtual water used in the production process (in m3/ton) is calculated based on the data from Mekonnen and Hoekstra (2010) and the methodological procedures proposed by Hoekstra et al. (2011). The results indicate that the flow of virtual water in poultry production increased from 2010 to 2020, in proportion to the volume of water used in the processes. As a result, the importance of information and the creation of public policies that ensure equal access to water with policies that guarantee its preservation are highlighted.

Downloads

Author Biographies

Celso José Farias, Universidade Estadual do Oeste do Paraná

Bacharel em Ciências Contábeis

Mestre em Economia

Doutorando em Desenvolvimento Rural Sustentável

Marli Renate von Borstel Roesler, Unioeste

Pós-doutora em Meio Ambiente e Desenvolvimento pela Universidade Federal do Paraná (UFPR). Doutora em Serviço Social – PUC/SP. Mestre em Educação – PUC/PR. Graduada em Serviço social PUC/PR. Docente do programa de Pós-graduação em Desenvolvimento Rural Sustentável – Unioeste.

Irene Carniatto, Unioeste

Pós-doutora em Educação com foco em Internacionalização e Redes Internacionais de Pesquisa, pela Universidade Federal de Mato Grosso – UFMT. Doutora em Ciências Florestais, Conservação e Planejamento Integrado de Bacias e Recursos Hídricos pela UFPR . Mestrado em Educação em Ciências UNIMEP. Graduada em Licenciatura Em Ciências Habilitação Em Matemática (UNIOESTE.

Professora do Programa de Pós-Graduação em Desenvolvimento Rural Sustentável da Universidade Estadual do Oeste do Paraná. Participante da Rede Internacional de Pesquisa Resiliência Climática –RIPERC.

Mirian Beatriz Schneider, Unioeste

Economista (UNIOESTE); Mestre em Desenvolvimento Econômico (UFPR); Doutora em História Econômica (UNILEÓN-ES); Pós doutora em Economia Aplicada (USP) e Planejamento e Políticas Públicas (UFPR). Professora Associada na Graduação em Economia e nos Programas de Pós Graduação em Desenvolvimento Regional e Agronegócio e em Economia. Pesquisadora do Grupo GEPEC. Rua Maringá, 3032. Jr La salle, Toledo, Paraná, CEP 85903620.

References

ABPA. Associação Brasileira de Proteína Animal. Disponível em: https://abpa-br.org/mercados/#relatorios. Acesso em: 12 dez. 2021.

ANA. Agência Nacional de Águas. A Importância da discussão da Água na Rio+20. Disponível em: https://www.ana.gov.br/noticias-antigas/a-importac-ncia-da-discussapso-da-a-gua-na-rio-20.2019-03-15.9622238709. Acesso em: 18 jan. 2022.

BARBOSA, V. A última gota. São Paulo: Planeta, 2014.

BELL, D. D.; WEAVER, W. D. Commercial chicken meat and egg production. Springer Science & Business Media, 2002. ISBN 079237200X.

BUSTILLO-LECOMPTE, Ciro Fernando; MEHRVAR, Mehrab. Slaughterhouse wastewater characteristics, treatment, and management in the meat processing industry: A review on trends and advance. Journal of Environmental Management, set. 2015.

CONAB. Companhia Nacional de Abastecimento. Indicadores da Agropecuária Ano 1, n.1 1992. Brasília: Conab, 1992. Disponível em: https://www.conab.gov.br/infoagro/safras/serie-historica-das-safras?start=30. Acesso em: 22 fev. 2022.

COSTA, Luciano de Souza; GARCIA, Luis Alberto Ferreira; BRENE, Paulo R.A. Panorama do setor de frango de corte no Brasil e a participação da indústria avícola paranaense no complexo dado seu alto grau de competitividade. In: IV SINGEP – Simpósio Internacional de Gestão de Projetos, Inovação e Sustentabilidade. São Paulo, 2015.

FAO. FAOSTAT banco de dados on-line. Disponível em: http://www.fao.org/faostat/pt/#data. Acesso em: 10 mai. 2022.

FARIAS, C,J. SCHNEIDER, M, B; SANTOYO, A, H; DARR, D. The relationship between poultry producers and their integrators: a case of West Region of Paraná, Brazil. Informe GEPEC, ISSN: 1679-415X, Toledo, v. 27, n.1, p.199-227, jan./jun. 2023.

GAC, Armelle et al. Co-products from meat processing: the allocation issue. Encaminhamentos 9o. Conferência Internacional de Ciclo de Vida dos Alimentos no setor Agroalimentício. San Francisco, EUA. 2014.

HOEKSTRA, A. Y., CHAPAGAIN, A. K.; ALDAYA, M. M.; MEKONNEN, M. M. The water footprint assessment manual. 1.ed. London: Water Footprint Network, 2011.

HOEKSTRA, A. Y. Virtual water trade: Proceedings of the International Expert Meeting on Virtual Water Trade. N.12, Delft: UNESCO-IHE, 2003. 239p.

IBGE. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Pesquisa Pecuária Municipal Cidades. Disponível em: <http://cidades.ibge.gov.br/xtras/perfil.php?codmun=410480>. Acesso em 10 Jan 2022.

IPARDES. Instituto Paranaense de Desenvolvimento Econômico e Social. Disponível em http://www.ipardes.gov.br/perfil_municipal/MontaPerfil.php?codlocal=706&btOk=ok. Acesso em 14 Jan 2022.

MAPA. Ministério da Agricultura Pecuária e Abastecimento. Disponível em: http://www.agricultura.gov.br/ministerio. Acesso em 17 Dez 2021.

MEKONNEN, M.M. & HOEKSTRA, A.Y. (2014). Water footprint benchmarks for crop production: a first global assessment. Water Resources and Industry, 7-8, 1-12.

MEKONNEN, M.M., NEALE, C.M.U., RAY, C., ERICKSON, G.E., HOEKSTRA, A.Y. Water productivity in meat and milk production in the US from 1960 to 2016. Environment International 132 (2019) 105084. ScienceDirect.2019. https://doi.org/10.1016/j.envint.2019.105084

PALHARES, J. C. P. Água: frango de corte. Embrapa. 2021. Disponível em: https://www.embrapa.br/agencia-de-informacao-tecnologica/criacoes/frango-de-corte/producao/manejo/agua. Acesso em 18 Jan 2023.

PALHARES, J. C. P. Água na produção avícola: desafio presente para garantir o futuro. Avicultura Industrial, p. 1-10, 2015.

PALHARES, J. C. P. Pegada hídrica e a produção de aves de corte. 2012. Disponível em: https://pt.engormix.com/avicultura/artigos/pegada-hidrica-producao-aves-t37367.htm. Acesso em 18 Jan 2023.

PASQUALETTO, A.; PASQUALETTO, A. G. N.; PASQUALETTO, T. L. L.; MENDES, T. A. Water resources availability and demand in Brazil.Informe GEPEC,Toledo, PR,v. 26, n. 1, p. 46-61, 2022.

SINDIAVIPAR. Sindicato das Indústrias de Produtos Avícolas do Estado do Paraná. Disponível em: https://sindiavipar.com.br/sindiavipar/historia/. Acesso em 10 Mar 2022.

SANTOS, E, J; SANTO, J, A, G. Apegada hídrica para a produção de soja na região oeste da Bahia entre 2006-2019. Informe GEPEC, ISSN: 1679-415X, Toledo, v. 27, n.1,p.384-407,2023.

SOUZA, V; LOURENÇO, R, L; OLIVEIRA, L, E,N. Alterações nos padrões tecnológicos da avicultura de corte: impactos na vida e nos negócios de produtores integrados. Informe GEPEC, ISSN: 1679-415X, Toledo, v. 27, n.2, p.91-115, jul./dez.,2023.

STAM, C. Consumo de água e crescimento econômico: uma análise da produção científica internacional. Informe GEPEC, ISSN: 1679-415X, Toledo,v. 26, n.3, edição especial: homenagem ao Prof. Dr. Moacir Piffer, p. 25-42, 2022.

WWDR. Relatório Mundial de Desenvolvimento da Água da ONU 2017. Disponível em: https://www.unwater.org/publications/world-water-development-report-2017/. Acesso em 14 Jan 2022.

WWAP (United Nations World Water Assessment Programme) /UN-Water. The United Nations World Water Development Report 2018: Nature-Based Solutions for Water. Paris, UNESCO. 2018.

WWF (World Wildlife Fund). Brasil perde 15% de superfície de água desde os anos 1990 Disponível em https://www.wwf.org.br/?79608/brasil-perde-15-porcento-de-superficie-de-agua-desde-o-comeco-dos-anos-1990 Acesso 05 Jul 2024.

Published

08-05-2025

How to Cite

FARIAS, C. J.; RENATE VON BORSTEL ROESLER, M.; CARNIATTO, I.; BEATRIZ SCHNEIDER, M. FLUXO QUANTITATIVO DA ÁGUA VIRTUAL NA PRODUÇÃO AVÍCOLA: ESTUDO DE CASO NA REGIÃO OESTE DO PARANÁ: Quantitative water flow in poultry production: a case study in the western region of Paraná. Informe GEPEC, Toledo, v. 29, n. 1, p. 161–183, 2025. DOI: 10.48075/igepec.v29i1.33940. Disponível em: https://e-revista.unioeste.br/index.php/gepec/article/view/33940. Acesso em: 10 jul. 2025.