Effects of supply of β-adrenergic agonists on growth performance, carcass characteristics and meat quality of feedlot cattle
DOI:
https://doi.org/10.18188/sap.v14i4.10232Keywords:
Beta-agonistas, confinamento.Abstract
To enhance the efficiency of production of beef, some countries use β-adrenergics, promoters of non-hormonal growth, on final phase of beef cattle. These substances are chemically and pharmacologically similar to the natural catecholamines (dopamine, noreprinephrine and eprinephrine) and promote an increase of the deposition rate of muscle tissue, with consequent decrease in the deposition of adipose tissue. The β-adrenergic most used in beef cattle are ractopamine hydrochloride and zilpaterol hydrochloride. These products should only be used in confined cattle during the finishing period. According to studies, there are various effects of administration of β-adrenergic for beef cattle. The main effects are increased muscle mass, with consequent increase of the carcass weight, weight gain and feed conversion. Greater carcass yield, larger loin eye area and larger diameter of the muscle fibers of the meat were also observed. In some studies, we obtained lower deposition of subcutaneous and visceral fat and lower marbling score in beef.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Aviso de Direito Autoral Creative Commons
Política para Periódicos de Acesso Livre
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:
1. Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.2. Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
3. Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).
Licença Creative Commons
Esta obra está licenciada com uma Licença Creative Commons Atribuição-NãoComercial-CompartilhaIgual 4.0 Internacional, o que permite compartilhar, copiar, distribuir, exibir, reproduzir, a totalidade ou partes desde que não tenha objetivo comercial e sejam citados os autores e a fonte.