Head cheese as use of pig slaughter by-products: A review
DOI:
https://doi.org/10.18188/sap.v14i3.11240
Supporting Agencies
Fundação Araucária e CNPq
Keywords:
embutido, pele suína, produto cárneo, subproduto comestívelAbstract
The head cheese can be defined as a product derived from meat and cured pork offal or not, pre-cooked; supplemented with or without meat from other species, ground, seasoned, shaped or built, cooked again or not, and cooled. It is commonly made from head meat, tongue or feet and offals such as liver and heart. The pork skin, cooking broth or gelatin are used to promote the bonding effect in the product. It is a product rich in collagen and should have a maximum of 60% moisture and at least 15% protein. The head cheese is made by-products of pork slaughter being important for the industry due to adding value to raw pork meat and offals. In Brazil, especially in Santa Catarina State, the product has widely been accepted in regions colonized by Europeans. This State is the major producer of swine in the country. The absence of specific legislation for head cheese in Brazil results in the lack of product standardization.Downloads
Additional Files
Published
18-09-2015
How to Cite
SILVA JUNIOR, J. C.; TONIAL, I. B.; PEDRÃO, M. R.; LUNKES, A. M. Head cheese as use of pig slaughter by-products: A review. Scientia Agraria Paranaensis, [S. l.], v. 14, n. 3, p. 141–147, 2015. DOI: 10.18188/sap.v14i3.11240. Disponível em: https://e-revista.unioeste.br/index.php/scientiaagraria/article/view/11240. Acesso em: 28 may. 2025.
Issue
Section
Revisões Bibliográficas
License
Aviso de Direito Autoral Creative Commons
Política para Periódicos de Acesso Livre
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:
1. Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.2. Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
3. Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).
Licença Creative Commons
Esta obra está licenciada com uma Licença Creative Commons Atribuição-NãoComercial-CompartilhaIgual 4.0 Internacional, o que permite compartilhar, copiar, distribuir, exibir, reproduzir, a totalidade ou partes desde que não tenha objetivo comercial e sejam citados os autores e a fonte.