Desiccation in pre-harvest and cut windrowing combined to a sealant as a management strategy to reduce grain losses in canola
DOI:
https://doi.org/10.18188/sap.v15i3.13552Keywords:
Brassica napus L., colheita, rotação de culturasAbstract
CCanola is an oilseed species with the potential for broad use in grain production systems in Southern Brazil. However, the uneven ripening of seedpods, which feature natural dehiscence, causing excessive grain losses during ripening and harvesting times. The aim of this work was to evaluate and compare different canola crop management systems, to reduce crop losses and, consequently, obtain higher grain yield. The experimental design was a randomized block with factorial arrangement (5x2) with four replications. Crop management systems used were conducted with or without the application of the sealant Grip®, and were the following: cut-windrowing, previous chemical desiccation with diquat or glufosinate ammonium, ethephon application and harvest with direct cutting at the natural point of maturation. The harvest management with cut-windrowing or with previous chemical desiccation are the management alternatives that significantly reduce crop losses in the order of 31% and 66%, and allow higher grain yields to be obtained when compared to other management systems used.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Aviso de Direito Autoral Creative Commons
Política para Periódicos de Acesso Livre
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:
1. Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.2. Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
3. Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).
Licença Creative Commons
Esta obra está licenciada com uma Licença Creative Commons Atribuição-NãoComercial-CompartilhaIgual 4.0 Internacional, o que permite compartilhar, copiar, distribuir, exibir, reproduzir, a totalidade ou partes desde que não tenha objetivo comercial e sejam citados os autores e a fonte.