Seed and seedlings quality of Anadenanthera Colubrina (Vell.) Brenan harvested in of Paraná, Brazil
DOI:
https://doi.org/10.18188/sap.v21i3.29926Abstract
The place of harvest influences the quality of the seeds and, consequently, the quality of the seedlings formed. Thus, the work aimed to quantify the influence of harvesting locations on the physiological potential of seeds and on the quality of A. colubrina seedlings. The lots refer to the seed harvesting locations, Marechal Cândido Rondon, Diamante D’Oeste and Santa Helena. The design was completely randomized. For seed quality, the thousand weight, percentage, mean time (TMG) and germination speed index (IVG), seedling dry mass (MMSP) and respiration rate were evaluated. For seedling quality, height, stem diameter, shoot, root and total dry mass, Dickson quality index, and root electrolyte loss were evaluated. The results separated the lots into two groups, coming from Marechal Cândido Rondon and coming from Diamante D’Oeste and Santa Helena. Germination attributes such as TMG, IVG and MMSP contributed to explain the effects of seed lot quality on seedling quality and can be used to select better quality seeds and seedlings.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Aviso de Direito Autoral Creative Commons
Política para Periódicos de Acesso Livre
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:
1. Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.2. Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
3. Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).
Licença Creative Commons
Esta obra está licenciada com uma Licença Creative Commons Atribuição-NãoComercial-CompartilhaIgual 4.0 Internacional, o que permite compartilhar, copiar, distribuir, exibir, reproduzir, a totalidade ou partes desde que não tenha objetivo comercial e sejam citados os autores e a fonte.