Evaluation of onion cultivars for canning at differen sowing dates in Marechal Cândido Rondon - PR
DOI:
https://doi.org/10.18188/sap.v9i1.4267Keywords:
Allium cepa L., cultivares, produtividadeAbstract
The experiment aimed at determining the best sowing time, as well as the adaptation of onion cultivars for canning in the region of Marechal Cândido Rondon (Paraná, Brazil). The experimental delineation consisted of randomized blocks in a 4 X 3 factorial design, with four repetitions. The treatments were constituted by four sowing dates (28/06; 12/07; 26/07; 09/08) and three cultivars (White Creole; Texas Grano - 502 and Granex 90). The analyses of variance and the comparisons between the averages of treatments were carried out by using Tukey’s test at the level of 5% of probability. The results indicated that the cultivars Granex 90 and Texas Grano - 502 had the shortest cycle and were the best adapted to the region. The cultivar White Creole obtained the best onion shape and diameter for canning, but showed lower productivity. The cultivar Texas Grano - 502 was the most commercially productive. The sowing dates showed no influence in the productivity.Downloads
Published
01-01-2000
How to Cite
SIRTOLI, M. F.; FURLAN, L.; RODRIGUES, J. D. Evaluation of onion cultivars for canning at differen sowing dates in Marechal Cândido Rondon - PR. Scientia Agraria Paranaensis, [S. l.], v. 9, n. 1, p. p. 05–14, 2000. DOI: 10.18188/sap.v9i1.4267. Disponível em: https://e-revista.unioeste.br/index.php/scientiaagraria/article/view/4267. Acesso em: 6 jul. 2025.
Issue
Section
Scientific Article
License
Aviso de Direito Autoral Creative Commons
Política para Periódicos de Acesso Livre
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:
1. Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.2. Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
3. Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).
Licença Creative Commons
Esta obra está licenciada com uma Licença Creative Commons Atribuição-NãoComercial-CompartilhaIgual 4.0 Internacional, o que permite compartilhar, copiar, distribuir, exibir, reproduzir, a totalidade ou partes desde que não tenha objetivo comercial e sejam citados os autores e a fonte.