PRELIMINARY STUDIES ON CANNED OLIVES NATURALLY MATURED SOUTH MINAS GERAIS STATE: EVALUATION OF ACIDITY
DOI:
https://doi.org/10.18188/sap.v13i3.7653Keywords:
Olea europaea, processamento, caracterização físico-química.Abstract
The table olives matured naturally are traditionally produced and appreciated in Brazil. In this work it was intended to the processing of black olives fermented naturally, using differents treatments and subsequent evaluation of acidity. For this were used in experiment 4 kg of ripe fruits harvested in production plants, the five cvs. held in the collection EPAMIG. Glass jars were used 250 mL sealed with metal caps, previously sterilized, in the processing premises. Then, the washed olives were sanitized with NaClO at concentration 200 mg L-1 for 30 minutes. Subsequently the samples were weighed in 300 g of each cultivar per treatment, divided into three pots. The brine was prepared with filtered water and boiled for 10 minutes. After cooling the brine, were prepared the twelve treatments. For the assessment of the preserved test was performed by titration acidity at 90 days post-processing. The experimental desing was completely randomized, double fatorial, containing five cultivars of mature olives matured naturally (‘Galega’; ‘JB1’; ‘JB2’; ‘Negroa’ and ‘Mission’) x twelve treatments (com e sem branqueamento, com e sem hidróxido de sódio, sal grosso e sal marinho a 7%, com descanso a 5, 7 e 9% e sem descanso a 5, 7 e 9%) for processing of preserved, containg ter repetitions. It has better acidity in the elaboration of canned black olives undergo the bleaching process, treated with sodium idroxide, with 5 and 9% canned and submitted with coarse salt. The cultivar ‘Negroa’ presents greater aptitude for the manufacture of preserved food, followed ‘Galega’.Downloads
Published
10-09-2014
How to Cite
MEDEIROS, R. M. L.; SILVA, D. F.; VILLA, F.; FERNANDES, F. L. F. PRELIMINARY STUDIES ON CANNED OLIVES NATURALLY MATURED SOUTH MINAS GERAIS STATE: EVALUATION OF ACIDITY. Scientia Agraria Paranaensis, [S. l.], v. 13, n. 3, p. 235–242, 2014. DOI: 10.18188/sap.v13i3.7653. Disponível em: https://e-revista.unioeste.br/index.php/scientiaagraria/article/view/7653. Acesso em: 14 jun. 2025.
Issue
Section
Scientific Article
License
Aviso de Direito Autoral Creative Commons
Política para Periódicos de Acesso Livre
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:
1. Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.2. Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
3. Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).
Licença Creative Commons
Esta obra está licenciada com uma Licença Creative Commons Atribuição-NãoComercial-CompartilhaIgual 4.0 Internacional, o que permite compartilhar, copiar, distribuir, exibir, reproduzir, a totalidade ou partes desde que não tenha objetivo comercial e sejam citados os autores e a fonte.