RELATIONSHIP BETWEEN ORGANIC PRODUCTION AND CIRCULAR ECONOMY: A CASE STUDY OF ORGANIC TOMATOES

Authors

DOI:

https://doi.org/10.48075/igepec.v26i2.28801

Abstract

The circular economy (EC) seeks the best use of resources and the reduction of waste, aiming to mitigate the impacts caused to the environment. Due to the possible convergence of philosophy that may exist between organic production and what is recommended by CE, the objective of this work was to analyze which practices have been adopted in the organic tomato production system and what are their relationships with CE. An applied, descriptive and qualitative research was carried out, whose technical procedure adopted was the case study. As main results, it was confirmed that there is a direct relationship between the production of organic tomatoes and CE, and an alignment between these two philosophies, notably when practices of the ReSOLVE framework (regenerate, share, optimize, cycle) were identified in the production of organic tomatoes, virtualize and swap).

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Author Biographies

Fabrício Oliveira Leitão, UnB (Universidade de Brasília)

Possui graduação em Administração, especialização em Gestão Educacional, mestrado em Agronegócios, e doutorado em Transportes. Atualmente é professor da Faculdade CNEC Unaí, titular das disciplinas de Teorias da Administração, Administração da Produção e Operações, Introdução à Engenharia de Produção, Desenvolvimento do Produto e Logística. Professor no UDF Centro Universitário de Brasília, lecionando as disciplinas de Gestão de Projetos, Análise e Melhoria de Processos, Arquitetura Organizacional e Gestão da Produção e Operações. Também é coordenador do curso de Engenharia de Produção da Faculdade CNEC Unaí, e supervisor da Revista CNEC com Ciência. Tem artigos publicados em Revistas Especializadas trabalhando com as linhas de pesquisa voltadas para a Gestão da Produção e Logística. É membro do grupo de pesquisa do GPIT/UnB (Grupo de Pesquisa sobre Planejamento e Gestão em Transportes) e do GECOMP/UnB (Grupo de Estudos sobre a Sustentabilidade e Competitividade do Agronegócio/UnB) onde lidera uma linha de pesquisa sobre Logística no Agronegócio. Foi consultor do Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento no projeto Suinocultura de Baixa Emissão de Carbono em 2015 e 2016.

Gabriel Machado Freitas Ferreira, Universidade de Brasília

Poussui graduação em Administração pela Universidade de Brasília. Trabalha com produção de tomates orgânicos com fornecimento para a empresa Madero.

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Published

03-06-2022

How to Cite

LEITÃO, F. O.; MACHADO FREITAS FERREIRA, G. RELATIONSHIP BETWEEN ORGANIC PRODUCTION AND CIRCULAR ECONOMY: A CASE STUDY OF ORGANIC TOMATOES. Informe GEPEC, [S. l.], v. 26, n. 2, p. 108–126, 2022. DOI: 10.48075/igepec.v26i2.28801. Disponível em: https://e-revista.unioeste.br/index.php/gepec/article/view/28801. Acesso em: 17 jul. 2024.

Issue

Section

Artigos