Anthropometric profile and food consumption of virtual players of league of legends(electronic games)

Authors

  • Ícaro Ribeiro Rocha Dias Universidade Federal da Bahia, Instituto Multidisciplinar em Saúde, Campus Anísio Teixeira, Vitória da Conquista, Bahia, Brasil.
  • Grasiele Carmo da Silva Universidade Federal da Bahia, Instituto Multidisciplinar em Saúde, Campus Anísio Teixeira, Vitoria da Conquista-Bahia.
  • Luiz Gustavo Vieira Cardoso Universidade Federal da Bahia, Instituto Multidisciplinar em Saúde, Campus Anísio Teixeira, Vitória da Conquista, Bahia, Brasil.
  • Vivian Francielle França Universidade Federal da Bahia, Instituto Multidisciplinar em Saúde, Campus Anísio Teixeira, Vitória da Conquista, Bahia, Brasil.
  • Laís Ferraz Brito Sousa Universidade Federal da Bahia, Instituto Multidisciplinar em Saúde, Campus Anísio Teixeira, Vitoria da Conquista-Bahia.
  • Leonardo Silva Rocha Universidade Federal da Bahia, Instituto Multidisciplinar em Saúde, Campus Anísio Teixeira, Vitoria da Conquista, Bahia, Brasil.

DOI:

https://doi.org/10.48075/aes.v4i1.27198
Supporting Agencies

Keywords:

Anthropometry, Foodconsumption, Athletes, League of Legends

Abstract

League of Legends is a Multiplayer Online Battle Arena style electronic game. The style ofsport requires several hours of training daily in front of the computer, leading its practitioners to a sedentary lifestyle. This study aimed to evaluate the anthropometric profile and food consumption of amateur and professional League of Legends athletes. This is a cross-sectional study carried out with players from the city of Vitória da Conquista-BA. Participants underwent anthropometric and food consumption assessment. For the anthropometric evaluation, weight, height, circumferences and skinfolds were measured. To determine the caloric intake of macronutrients and micronutrients, the food frequency questionnaire and food record were used. As a result, according to the mean BMI (25.3±6.04 kg/m²) players were overweight; the mean percentage of body fat (17.96±0.72%) was classified as “moderately high”. Regarding the pattern of food intake, the food groups of tubers, fruits, nuts and almonds had the lowest daily consumption rates; the food record identified inadequacies in the three macronutrients, as well as in some micronutrients. The present study identified the overweight profile of players and changes in the consumption of macro and micronutrients.

Author Biographies

Ícaro Ribeiro Rocha Dias, Universidade Federal da Bahia, Instituto Multidisciplinar em Saúde, Campus Anísio Teixeira, Vitória da Conquista, Bahia, Brasil.

Nutricionista pela Universidade Federal da Bahia, Instituto Multidisciplinar em Saúde, Campus Anísio Teixeira, Vitória da Conquista, Bahia, Brasil.

Grasiele Carmo da Silva, Universidade Federal da Bahia, Instituto Multidisciplinar em Saúde, Campus Anísio Teixeira, Vitoria da Conquista-Bahia.

Graduanda em Nutrição pela Universidade Federal da Bahia, Instituto Multidisciplinar em Saúde, Campus Anísio Teixeira, Vitoria da Conquista-Bahia.

Luiz Gustavo Vieira Cardoso, Universidade Federal da Bahia, Instituto Multidisciplinar em Saúde, Campus Anísio Teixeira, Vitória da Conquista, Bahia, Brasil.

Nutricionista e Doutor em Saúde Pública, Professor do curso de Nutrição da Universidade Federal da Bahia, Instituto Multidisciplinar em Saúde, Campus Anísio Teixeira, Vitória da Conquista, Bahia, Brasil.

Vivian Francielle França, Universidade Federal da Bahia, Instituto Multidisciplinar em Saúde, Campus Anísio Teixeira, Vitória da Conquista, Bahia, Brasil.

Nutricionista e Doutora em Nutrição, Professora do curso de Nutrição da Universidade Federal da Bahia, Instituto Multidisciplinar em Saúde, Campus Anísio Teixeira, Vitória da Conquista, Bahia, Brasil.

Laís Ferraz Brito Sousa, Universidade Federal da Bahia, Instituto Multidisciplinar em Saúde, Campus Anísio Teixeira, Vitoria da Conquista-Bahia.

Nutricionista Doutoranda em Ciências Fisiológicas pela Universidade Federal da Bahia, Instituto Multidisciplinar em Saúde, Campus Anísio Teixeira, Vitoria da Conquista-Bahia.

Leonardo Silva Rocha, Universidade Federal da Bahia, Instituto Multidisciplinar em Saúde, Campus Anísio Teixeira, Vitoria da Conquista, Bahia, Brasil.

Nutricionista graduado pela Universidade Federal da Bahia, Instituto Multidisciplinar em Saúde, Campus Anísio Teixeira, Vitoria da Conquista, Bahia, Brasil. Mestre em Bioquímica e Biologia Molecular pela Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia, Professor do Curso de Nutrição da Faculdade de Tecnologia e Ciências, Campus de Jequié – Bahia.

References

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Published

11-06-2021

How to Cite

RIBEIRO ROCHA DIAS, Ícaro; CARMO DA SILVA, G.; GUSTAVO VIEIRA CARDOSO, L.; FRANCIELLE FRANÇA, V.; FERRAZ BRITO SOUSA, L.; SILVA ROCHA, L. Anthropometric profile and food consumption of virtual players of league of legends(electronic games). Acta Elit Salutis, [S. l.], v. 4, n. 1, p. 1–12, 2021. DOI: 10.48075/aes.v4i1.27198. Disponível em: https://e-revista.unioeste.br/index.php/salutis/article/view/27198. Acesso em: 17 jul. 2024.

Issue

Section

Artigos Originais